Cursus begrijpelijk juridisch schrijven

Hoe formuleert u kort en bondig, zonder afbreuk te doen aan de juridische geldigheid van uw tekst?

U besteedt waarschijnlijk al veel aandacht aan het correct formuleren van uw juridische teksten. Daarbij is het ook belangrijk dat u uw bevindingen duidelijk en begrijpelijk overbrengt op niet-juristen.

Reacties van eerdere deelnemers:

'Ik vond het fijn dat de cursus interactief was ingericht met veel oefenmateriaal.'

'Voorbeelden van moeilijk leesbare, complexe zinnen vond ik leuk. Ik ben erg tevreden.'

 

Wat is de inhoud van deze cursus?

Tijdens de cursus leert u begrijpelijk én juridisch correct schrijven. U leert hierbij als jurist of beleidsmedewerker heldere bestuursvoorstellen, brieven, adviezen en memo’s schrijven voor bestuurders, inwoners en collega’s.

Tijdens de cursus worden diverse teksten uit de praktijk behandeld in combinatie met het cursusmateriaal. Ook ontvangt u praktische opmerkingen en tips over de opbouw en vormgeving van uw persoonlijke schrijfstijl.

Hiermee kunt u uw schrijfstijl verder professionaliseren. U leert veel van deze persoonlijke feedback, maar ook van de interactie met de overige deelnemers. Indien gewenst kunt u uw eigen teksten meenemen naar de cursus, zodat u daarmee kunt oefenen.

 

Naast de bovenstaande praktische insteek passeren tijdens de training de volgende onderwerpen de revue:

  • Hoe formuleert u kort en bondig, met oog voor de juridische geldigheid van de tekst?
  • Hoe stemt u uw schrijfwijze af op de ontvanger van de tekst?
  • Hoe zorgt u voor een degelijke tekstopbouw?
  • Hoe brengt u complexe juridische materie begrijpelijk onder woorden?
  • Hoe kunt u uw advies of standpunt helder beargumenteren op papier?

Vanzelfsprekend behandelt de cursus ook diverse struikelblokken bij het schrijven van foutloos Nederlands. Dit gebeurt door middel van korte oefeningen en uitleg daarbij.

 

Wat is het doel van de cursus?

Nadat u de cursus hebt gevolgd:

  • Maakt u documenten die prettiger leesbaar zijn;
  • Weet u hoe u juridische kwesties op een verantwoorde manier kunt ‘vertalen’ in een heldere uitleg aan een inwoner of in een document binnen uw organisatie;
  • Bent u nog beter in staat om correct Nederlands te schrijven;
  • Schrijft u teksten in minder tijd dan voorheen, waardoor u deadlines makkelijker haalt.

 

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is bedoeld voor juridisch adviseurs en beleidsmedewerkers bij de (semi-)overheid die juridische vraagstukken begrijpelijk willen formuleren en daarbij ook foutloos Nederlands willen schrijven. Onder de doelgroep vallen onder andere gemeenten, provincies, waterschappen, uitvoeringsorganisaties en zelfstandige bestuursorganen.

De cursus is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde deelnemers.

De tijdsduur van de cursus is in overleg, afhankelijk van het gewenste lesmateriaal. Met het bovenstaande programma duurt de cursus normaal gesproken een dag.

Optioneel kan een neerlandicus als tweede docent deelnemen, om extra taalkundige diepgang te bereiken. Op onze website Gewogen Woorden staat hierover meer informatie.

Neemt u gerust contact met mij op voor meer informatie.

 

cursus tekstschrijven, cursus juridisch schrijven, foutloos schrijven, sterk schrijven, juridisch begrijpelijk schrijven, klare taal